top of page
Foto van schrijverFitfeeljoy

Wij spreken met zijn allen de Coronataal

Bijgewerkt op: 16 apr. 2020


Spinsels komen vaak tijdens mijn run.

Wij Nederlanders zijn een kei in het claimen van woorden. Woorden die altijd in onze literatuur hebben bestaan worden opeens een begrip als je er een periode aanplakt. Door ons taalgebruik zie je wat er in de werkelijkheid gebeurd. Waarom? Je zou maar eens vergeten in welke tijd je leeft.


We kennen het al van de feestdagen. Een diner wordt opeens een kerst- of paasdiner. Een dood normaal ei wordt een paasei. Krentenbrood met amandelspijs wordt paasstol of kerststol. Een haas is geen haas als het geen paashaas is. De gele vla in de super heet opeens paasvla. Kerstchocolade. Paaskip. Kerstboom. Paasbrunch. We zijn dan helemaal om. De periode waarin wij leven is aan het woord geplakt. In dit geval klinkt het allemaal veel aantrekkelijker dan hetzelfde product of de beleving in februari.


Nieuwe corona woorden


Met deze ingrijpende coronacrisis zijn er heel wat nieuwe, minder leuke woorden bijgekomen. Wie weet worden deze binnenkort wel aan De Dikke Van Dale toegevoegd. Wij werken allemaal mee aan de groei van het woordenboek. De TV, journalisten, marketeers, de regering, bedrijven of de gewone mens. Sommige woorden zijn samenstellingen en sommige zijn echt een begrip aan het worden.


Met verbazing zit ik te luisteren naar al die woorden die voorbij komen tijdens de coronacrisis. Coronacrisis, opeens was dat woord er ook. Opeens is er een coronacrisis. Zoals een kredietcrisis of een midlifecrisis. Het voelt zwaar, ellendig alsof je er niet onderuit komt.


Verder hoor en zie ik woorden zoals coronaworkout. Omdat een normale workout waarschijnlijk niet de lading dekt om aan de slag te gaan met je lijf. We gaan met zijn allen coronahamsteren. Het hamsteren van de appie is nu even van de baan. Dat online daten bestond al tijden, soms duurde het dan ook even voordat je elkaar in real life zag, maar nu hebben we de coronadate. Boete wordt coronaboete. Onze maatschappij lijkt aangevuld met de coronacrimineel, corona-aso en de coronaklever. En zie je jouw relatie niet meer zitten in deze periode dan neigt het naar een coronascheiding.


Soms hebben we niet goed door wat we nu precies zeggen, denk aan de samenstelling coronababy. Bedoeld om aan te duiden dat waarschijnlijk er nu veel seks plaatsvindt (zonder condoom) en er veel baby’s worden geboren in december. Op zichzelf staand is dit woord niet fijn. Ronduit triest. Dan druk ik mij nog zacht uit. Ik hoop dat dit woord geen hype wordt en we gewoon een babyboom hebben in december.


Verder ploppen er ook nieuwe woorden op. Bedoeld om dingen aan te duiden, de noodzaak te laten inzien of met gevoelens om te gaan. Als we hoesten kunnen wij last hebben van hoestschaamte. Thuis opgesloten zitten wordt thuisquarantaine. Scherm wordt kuchscherm. We houden een afstandsetentje, een balkonade en een niet over naar huis te schrijven onverantwoord coronafeest. Daarnaast doen we aan elleboogniezen, betaalhygiëne en houden we ons aan de afstandsregels. Allemaal geadviseerd door de coronaregering.


Opeens spreken we met zijn allen de coronataal. En dat maakt het ook zo lastig. Want zoals ik van vele hoor willen we op de dag even niet geconfronteerd worden met de werkelijkheid. Even niet gebombardeerd worden met wat er allemaal gaande is. Dat betekent niet dat we onze kop in het zand steken. Nee, er is een wens naar normaal. Naar positiviteit. Dat is nog best lastig als bijvoorbeeld jouw kind in thuisquarantaine een coronales heeft en de coronavakantie voor de deur staat. Je kunt het gewoonweg niet uit je dagelijks leven bannen.


Er is licht aan de horizon want vele woorden zullen verdwijnen, een paar van deze woorden komen vast in onze Dikke Van Dale of misschien in een speciale corona-uitgave ;-). Ergens wordt het weer normaal. Binnenkort hebben we gewoon weer een kerstscheiding, een zomeraso, een junidate, slechtweercrimineel en een najaarsboete en nies ik nog steeds in mijn elleboog.

De woordelijke groetjes


Liefs Toke


152 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 commentaire


Rimco Maas
Rimco Maas
15 avr. 2020

Ik vind het schokkend dat we ineens ook net doen of het een oorlog is. We gaan de strijd aan, zorgpersoneel staat in de frontlinie. Alsof de situatie nog niet erg genoeg is 😱

J'aime
bottom of page